Evropský prostor pro zdravotní data je tu. O co v EHDS jde a jaký má harmonogram?

Tisková zpráva ke stažení.

Slovník pojmů ke stažení.

2. dubna 2024 – Může být i české zdravotnictví digitální? V březnu se vyjednavači Evropského parlamentu a Rady dohodli na předběžném znění nařízení k Evropskému prostoru pro zdravotní data (EHDS). Co to znamená a proč je to důležité? Nejen o tom bude konference Ministra zdraví, která proběhne již 8. dubna v kině Přítomnost od 14.00. 

Úspěšná a smysluplná digitální transformace zdravotnictví musí mít přímý pozitivní dopad na fungování a udržitelnost financování systému. Ať už jde o lepší přístup ke zdravotním údajům v Česku i v celé EU, odstranění duplicit v péči, automatizaci administrativních procesů, sdílení informací, či dostupnost dat pro vědu, výzkum a inovace ,ale také pro správu veřejného zdraví. S tím vším se pojí především etické, právní a regulační otázky, které je nutné řešit – ideálně ve spolupráci všech zúčastněných stran.

“Okamžitý, bezplatný a automatický přístup pacienta ke svým zdravotním údajům je jedním ze zásadních důvodů, proč digitalizujeme. Základním parametrem musí být uživatelská přívětivost. Výsledkem digitalizace má být prostředí, ve kterém se pacient spolu se zdravotníkem budou jednoduše orientovat a nebude to pro ně nijak časově náročné.”

Barbora Dubanská,

členka think-tanku Ministr zdraví, expertka na zdravotní právo Dubanska&co.

Předpoklady úspěšné digitální transformace českého zdravotnictví

Digitalizace procesů ve zdravotnictví a zavedení konkrétních elektronických nástrojů samo o sobě úspěch nezaručuje. Pokud tedy chceme digitalizovat úspěšně, musíme:

  • Posílit hlas pacientů a lékařů při přípravě a implementaci elektronických nástrojů ve zdravotnictví.
  • Zvýšit digitální gramotnost ve společnosti, aby z digitální transformace profitovaly všechny skupiny.
  • Zvýšit podporu digitalizace systému zdravotnictví ze strany lékařů a zdravotních pracovníků.
  • Podpořit budování smysluplné a efektivní základní infrastruktury elektronického zdravotnictví včetně její přípravy na EHDS.
  • Získat/Posílit celospolečenskou podporu pro digitalizaci a elektronizaci zdravotnictví včetně implementace EHDS.

Kdy se nás EHDS bude dotýkat prakticky?

Schválení předběžné dohody k EHDS znamená, že Evropská rada a Evropský parlament došli k finálnímu kompromisu. Nařízení nyní musí projít oficiálními schvalovacími procesy v EU, konkrétně:

  • Parlament nařízení odhlasuje na svém plenárním zasedání.
  • Schválit je musí i jednotlivé členské státy na zasedání Rady EU.
  • Text následně prochází právní a jazykovou korekturou.
  • Platit začíná vydáním v Úředním věstníku EU. 
  • Od této chvíle běží lhůta dvou let, během kterých mají členské země čas na přípravu. V případě EHDS budou některé jeho části odloženy o další 2-4 roky.

Možná platnost dílčích částí EHDS (pouze předpoklad pro lepší orientaci)

  • implementace první části primárních kategorií zdravotních dat: pacientský souhrn, e-recept, e-výdejka: prosinec 2028
  • implementace druhé části primárních kategorií zdravotních dat: snímky, laboratorní výsledky a zprávy; propouštěcí zprávy.: prosinec 2030
  • pravidla pro výrobce EHR systémů: prosinec 2030
  • kapitola IV EHDS – sekundární využití zdravotních dat: prosinec 2028

Kdy přesně EHDS vstoupí v platnost, není dnes možné odhadnout. Víme, že plenární zasedání Evropského parlamentu bude o EHDS hlasovat v dubnu. Racionální předpoklad je proto vstup v platnost do konce roku 2024. 

Proto už nyní je důležité, abychom se na nařízení EHDS začali poctivě připravovat (zejména stát). Součástí toho je, aby aktuální novelizace nebyly v rozporu. To se týká např. zákona elektronizaci zdravotnictví (325/2021 Sb.), který Ministr zdraví komentoval v březnu. Ten ve stávající podobě kriticky připomínkovala nejen Digitální a informační agentura (DIA) a mj. se s nařízením neshoduje v parametrech eZkarty.