PF2024: Vědět, jak se starat o své zdraví

30. prosince 2023 – Co si pro nás i pro vás přejeme nejen pro rok 2024? To shrnuje ředitelka Ministra zdraví Kateřina Hellebrandová.

„Přála bych si, abychom vyrůstali ve společnosti založené na respektu. Aby se od sebe generace učily navzájem a ne jen jednosměrně. Aby zvídavost převládala nad dogmaty. Aby slovo spolupráce ztratilo veškeré negativní konotace. Aby ustoupila ega. Aby bylo normální říci ‚nevím‘ a místo kritiky nebo posměchu na to konto dostat radu nebo pomoc.

A co se týče zdraví a zdravotnictví?

Přála bych si, aby patřilo k základnímu vzdělání vědět, jak se starat o své zdraví. Co a jak jíst a pít, jak spát a odpočívat, jak se hýbat a protahovat, jak pracovat se svou duší a co se stane, když to dělat nebudu. Jak vyléčit nebo zahojit nejběžnější nemoci a rány a kam se obrátit pro pomoc, když na to moje síly nestačí. Zkrátka, aby se Češi dokázali starat sami o sebe, optimálně se k lékaři vůbec nemuseli podívat a když, tak v roli edukovaného pacienta.

Přála bych si, aby se politici nebáli dělat nepopulární rozhodnutí, o kterém ale vědí, že je správné. Aby neřešili problémy jen přisypáváním peněz do nefunkčního systému a nezadlužovali tak moji generaci a generace mladších. Aby se občan stal politikům partnerem a ne jen posluchačem výsledků rozhodnutí upečených za zavřenými dveřmi.

A konečně, přála bych si, aby se naše krásná země a lidi v ní nebáli zkoušet nové věci, technologie, služby, postupy a procesy. Digitalizace není žádnou novinkou, přesto se jí pořád bojíme, koukáme na ni skrz prsty a odmítáme ji. Ona ale proběhne tak jako tak. Bylo by tedy mnohem prozíravější to přijmout a na té vlně se svézt, nové technologie si podmanit, než se nechat semlít leností a neznalostí.

Vše dobré v nadcházejícím roce.