Digitální Česko: Přestaňte o digitalizaci zdravotnictví mluvit. Začněte na ní skutečně pracovat.

Digitální Česko: eHealth: Všespásný lék nebo dobrý pomocník?

2. června 2023 – Tuto výzvu formuloval Henrik Ibsen, výkonný ředitel OTH.IO, dánské zdravotní platformy v závěru panelu e-health o budoucnosti digitalizace českého zdravotnictví na konferenci Digitální Česko. Zástupci státních institucí, odborných společností, odborových sdružení, komerčního sektoru i zdravotních pojišťoven diskutují v Česku o aspektech legislativy, přístupnosti, propojení, sdílení i bezpečnosti informací. Z celé problematiky přitom zůstává stranou pacient, který nevidí do své vlastní zdravotní dokumentace, nemá informace o tom, jak efektivně stát spravuje veřejné zdraví a s papírovou žádankou v ruce hledá lékaře, který mu (snad) pomůže řešit jeho zdravotní problém. I tak by mohl skeptik popsat současný stav digitalizace českého zdravotnictví. 

Při konstruktivním pohledu na věc, se nám ale otevírá jedinečná příležitost v podobě nařízení EHDS (European Health Data Space), které bude fakticky znamenat přímou povinnost data nejen digitalizovat, ale také otevřít. „V Česku minimálně pět let o digitalizaci zdravotnictví debatují politici, experti, veřejnost. Ale kdo na tom reálně pracuje? Pokud chcete data, potřebujete fungující systém. Pro systém potřebujete investici. Stakeholdeři přistupte na kompromis, pracujte,” vyzval Ibsen. Na příkladu Dánska popsal cestu, kterou se můžeme inspirovat. Do společné platformy přivést zástupce státního, odborného, veřejného i komerčního sektoru, kteří při rovnocenné váze hlasu i finanční investice díky tomu získávají  motivaci pro nalezení této shody. 

Proč nepostupuje v digitalizaci zdravotnictví rychleji? Co nám pomůže k tomu, abychom se posunuli od diskuzí směrem k činům? Tomáš Doležal uvedl diskuzi shrnutím deseti oblastí, ve který Česko musí nutně pokročit. „Mimo jiné je důležitý také pohled pacientů: Jak se mají orientovat v digitálním zdravotnictví, které služby jsou spolehlivé a bezpečné. Přitom zaostáváme v oblasti vzdělávání pro úplně všechny zúčastněné. Zatím se baví jen malé skupinky expertů, ale je třeba informace šířit do celé veřejnosti.”

Zdroj: Digitální Česko

Jsou peníze důležitější než zdraví?

„Každý z nás prostřednictvím zdravotního pojištění platíme za zdravotní péči. Proto je omyl považovat české zdravotnictví za bezplatné. V roli pacienta, poplatníka, ale hlavně občana máme proto právo na informace o tom, jak poskytovatelé, i stát pečují o naše individuální, ale i veřejné zdraví. I přes to se pouze dva lidé zde sále přihlásili, že skutečně mají přístup k těmto informacím. A oba dva jsou ze zahraničí,” komentovala advokátka Barbora Dubanská, členka think-tanku Ministr Zdraví. 

Ani podle Jürgena Brandstättera, místopředsedy, IHE-Europe není digitalizace problém technologický, ale problém odborné shody a politické vůle. I v Rakousku šlo o komplexní proces, protože zdravotnictví je díky množství zainteresovaných stran násobně složitější oblastí, než například bankovnictví. Proto k otázce digitalizace přistoupili z pohledu efektivity infrastuktury jako celku. Namísto jednotlivých otázek o zdravotním záznamu, dlouhověkosti, nebo legislativy řešili správu a fungování samotného systému, jak v rámci správních celků, sociálního systému i politické vůle. 

Sickcare vs. healthcare 

Systém, ve kterém celá západní medicína pracuje stojí na léčení nemocí, za které platíme. Udržování zdraví, tedy prevence, pak stojí stanou jako úzká výseč těch šťastlivců, kteří lékařskou péči tzv. „nepotřebují”. „Není to chyba pacienta, je to chyba nás všech (poskytovatelů, lékařů) včetně mě samého, protože máme jednotlivce vzdělávat v péči o své zdraví. A úkolem státu i systému je poskytnout nástroje a podmínky, protože veřejné zdraví je zase úkol státu,” komentoval Jakub Pětioký z České asociace robotiky, telemedicíny a kybernetiky.

Jaký výsledek můžeme dostat, pokud efektivitu systému začneme hodnotit prostřednictvím pacientů (tedy uživatelů), kteří zůstávají díky preventivní péči zdraví? Data, ani zkušenost reálně nemáme, ale statistiky o preventabilních onemocnění a příčinách úmrtí napovídají, že jde o oblast, která ukrývá potenciál zvýšení efektivity nejen finanční, ale také personální a hlavně pacientský. „Proto chci všechny vyzvat: buďte aktivní! Jako pacienti, klienti i občané nečekejte až se rozpohybuje státní administrativa. Požádejte si o data o Vašem zdraví, protože se právě vás týkají a máte na ně právo,” shrnula Barbora Dubanská výzvu Ministra zdraví směrem k divákům.

Barbora Dubanská, členka think-tanku Ministr Zdraví

V panelu nazvaném eHealth: Všespásný lék nebo dobrý pomocník na konferenci Digitální Česko diskutovali v moderaci Tomáše Doležala, ředitele Institutu pro zdravotní ekonomiku:

  • Henrik Ibsen, výkonný ředitel, OTH.IO (Dánsko) 
  • Martin Zeman, ředitel IT a elektronizace zdravotnictví, Ministerstvo zdravotnictví (Česká republika) 
  • Jürgen Brandstätter, místopředseda, IHE-Europe (Rakousko) 
  • Barbora Dubanská, expertka na digitální zdravotnictví, členka think tanku „Ministr zdraví“ (Česká republika) 
  • Jakub Pětioký, česká asociace robotiky, telemedicíny a kybernetiky (Česká republika)