„Lednici nepřecvičíš“, zdravá strava je tak nedílnou součástí dobré kondice. Bohužel je to něco, co nám Čechům tradičně příliš nejde. Jak mohou firmy přispět k tomu, aby se jejich zaměstnanci mohli každý den zdravě najíst?
Špatná výživa je nejvýznamnějším rizikovým faktorem předčasných úmrtí a příjem ovoce a zeleniny je hluboko pod doporučeným množstvím. Zato soli sníme zhruba třikrát více, než bychom měli – hlavně proto, že nadměrně holdujeme uzeninám či hotovým pokrmům.
Mnoho z nás stráví v práci více než 60 % bdělého času – to je víc než dost na to, abychom alespoň některé zlozvyky zkusili napravit. Tyto snahy mohou podpořit i zaměstnavatelé.
Zdravé stravování na pracovišti není jen o dobré náladě a čistém svědomí. Zdravá strava snižuje rizika celé řady nemocí a pomáhá nám udržet si zdravou váhu i kondici. Zdraví zaměstnanci mají vyšší produktivitu, nižší nemocnost a sdílené kulinářské zážitky mohou podpořit pozitivní atmosféru v kolektivu.
A nezapomeňte: zdravá strava není jen o tom, co jíme, ale i o tom, jak jíme a jak se cítíme. A především by měla vždy zůstat (společnou) radostí.
Ať už máte k dispozici jídelnu, bufet či výdejní automat, minimálním standardem by měly být snadno dostupné informace o složení prodávaných produktů. Chcete jít o krok dál? Zaveďte jednoduchou značku, která usnadní interpretaci složení – například systém semaforu (zelená = výživově hodnotné, červená = jezte omezeně). Takové označení může zaměstnance vést k produktům, které odpovídají stanoveným kritériím, například k volbě označené jako „nutričně vyvážená“ v obědovém menu.
To vše ulehčuje rozhodování a pomáhá každému volit to nejlepší. Koneckonců – v práci máme trávit čas jinými věcmi než hodinovým studováním obalů a nutričních tabulek! Dostupné informace jsou nutné pro správnou volbu – to platí dvojnásob u potravin. Pokud nemohu získat informaci o složení jídla či potraviny, těžko mohu vyhodnotit, zda odpovídá mým představám.
Zdravá strava nesmí být nuda! Co takhle workshop s kuchařem, který ukáže, jak rychle připravit nutričně vyvážené obědy do krabičky? Nebo plakáty s tipy, jak do jídelníčku začlenit více zeleniny tak, aby chutnala každému? Možností je spousta a není třeba se bát kreativity.
Koneckonců – plakáty si mohou společně s nutričním odborníkem vytvořit i zaměstnanci sami v rámci retreatu a přizpůsobit si tak obsah svým možnostem i potřebám.
Chcete jít o krok dál? Nabídněte zaměstnancům možnost konzultovat své výživové návyky individuálně s nutričním terapeutem, který jim pomůže řešit jejich specifické potřeby.
Věděli jste, že když se lidé na jídlo nesoustředí – například proto, že koukají do mobilu nebo na obrazovku počítače – snědí často více, než potřebují? Náš mozek zkrátka potřebuje prostor k tomu, aby vnímal, zda už je tělo syté či nikoli. A přesně takový prostor, vhodný k důstojnému a vědomému jídlu, je dobré si na pracovišti vytvořit.
Místo sterilní jídelny nabídněte příjemné posezení – ať už na kávu, svačinu nebo oběd z krabičky. Zaměstnanci určitě ocení mikrovlnnou troubu, ve které si mohou ohřát oběd i tehdy, když v okolí není nic rozumného k jídlu.
Nejíte v práci? Poskytněte (či společně vytvořte) alespoň mapu okolních restaurací a obchodů, kde lze sehnat nutričně vyvážený oběd či svačinu.
Výzvy nemusí být jen striktně pracovní a není nutné je pořádat jen po novém roce. Co třeba „Týden bez slazených nápojů“, „Sdílej svůj zdravý oběd“ či soutěž mezi odděleními o nejchutnější recept na krabičkový oběd plný zeleniny?
Soutěžení je zábava, která může dávat smysl – společné úsilí o nápravu zvoleného „zlozvyku“ v jídelníčku je navíc lepší, než když se snaží jeden, zbytku navzdory.
Máte pocit, že zdravé jídlo stojí příliš času a peněz? Zaměstnavatelé mohou nabídnout dotace na zdravé obědy, dát větší prostor lokálním dodavatelům ověřených pochutin, zajistit, aby v kuchyňce bylo vždy nějaké čerstvé ovoce či zelenina k rychlé svačině, nebo nabídnout jednoduché recepty na „rychlooběd“ do 15 minut.