Obaly potravin a nápojů by měly obsahovat srozumitelné informace o výživových hodnotách, aby spotřebitelé snadno rozeznali zdravější výrobek. K zavedení tzv. Nutri-Score po vzoru řady západních zemí vyzývají vládu experti včetně Mezinárodní agentury pro výzkum nádorů WHO, Evropské asociace veřejného zdraví, České obezitologické společnosti nebo Státního zdravotního ústavu. Jednoduché značení totiž prokazatelně zlepšuje stravovací návyky a zvyšuje povědomí o složení potravin. Významně také motivuje výrobce ke snižování obsahu nezdravých složek. Uvedla to nová analýza think tanku Ministr zdraví.
Nutri-Score, někdy přezdívané potravinový semafor, umožňuje porovnání potravin v rámci jedné kategorie pomocí písmen A až E – od výživově nejvhodnějších po nejméně vhodné. Poskytuje tak spotřebitelům rychlý přehled o nutriční hodnotě jednotlivých produktů, přičemž zohledňuje obsah celé řady živin.
„Nutri-Score je enormně jednoduchý, srozumitelný a účinný nástroj, který napomáhá zlepšit jídelníček celé populace, včetně dětí a lidí, kteří se běžně o výživu příliš nezajímají. Potvrdila to řada studií i zahraniční praxe. Díky němu mohou spotřebitelé bleskově v obchodě porovnat například různé typy sýrů, jogurtů či nápojů mezi sebou a vyhodnotit, jak vhodné jsou potraviny v dané kategorii pro jejich zdraví. Vzhledem k prudkému nárůstu obezity či cukrovky 2. typu by měl stát zavedení podobných opatření jednoznačně podpořit,“ uvedla lékařka, odbornice na výživu a členka Kabinetu Ministra zdraví Eliška Selinger.
Přestože na celoevropské úrovni není zavedení jednotného systému na pořadu dne, jednotlivým státům v podpoře nic nebrání. Využití Nutri-Score je na dobrovolné bázi podporováno vládou v Belgii, Francii, Německu, Španělsku, Portugalsku, Nizozemsku, Švýcarsku i Lucembursku. Na tamních výrobcích je rozšířené a dle dostupných údajů se mezi spotřebiteli těší značné oblibě. Česko ale patří mezi menšinu států, které na úrovni EU vystupovali proti jeho zavedení, společně s Maďarskem, Rumunskem či Itálií.
„V Česku přitom Nutri-Score dlouhodobě podporuje například Státní zdravotní ústav, Česká obezitologická společnost, ale také organizace dTest nebo STOB. Cílem je zlepšit informovanost spotřebitelů, posílit prevenci a usnadnit občanům kontrolu nad jejich stravováním. Důkazy hovoří jasně pro pozitivní efekt,“ dodala Selinger.
Do systému Nutri-Score byly nedávno zahrnuty i informace o náhradních sladidlech, k jejichž omezování odborníci dlouhodobě nabádají. Řeší se také zohlednění úrovně průmyslového zpracování potravin. Vysoce průmyslově zpracované produkty by v budoucnu mohly být označeny černým rámečkem s nápisem „vysoce průmyslově zpracováno“. To by mělo napomoci k výběru nutričně hodnotných produktů, které podporují zdravé stravování a přispívají tak ke snížení rizika chronických nemocí.